SENDER ÖDEME HİZMETLERİ A.Ş.

Sahtekarlık ve Dolandırıcılıkla İlgili Bilgilendirme

            
                
                    

6493 Sayılı Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ve Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para İhracı İle Ödeme Hizmeti Sağlayıcıları Hakkında Yönetmelik ve Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşlarının Bilgi Sistemleri ile Ödeme Hizmeti Sağlayıcılarının Ödeme Hizmeti Alanındaki Veri Paylaşım Servislerine İlişkin Tebliğ kapsamında Sender, Ödeme Hizmeti Kullanıcısı memnuniyetinin ve kullanıcı deneyimini en üst düzeyde sağlanması, Ödeme Hizmeti Kullanıcısının haklılığı ve karşılıklı güven anlayışı ile hizmet vermektedir.

                   

Dolandırıcılıkla İlgili Bilgilendirme

                   

Dolandırıcılık, en genel anlamıyla aldatma amacı ile yapılan kasıtlı eylemlerdir. Dolandırıcılık, hileli davranışlarla bir kimseyi aldatıp, onun veya başkasının zararına olarak, kendisine veya başkasına yarar sağlayan kişi bu eylemiyle dolandırıcılık suçu işlemiş olur. Dolandırıcılık, insanların güvenini sömürmek amacıyla yapılan bir suçtur ve yasalara göre cezalandırılır.

                   

Suçlular para çalmak için giderek daha karmaşık teknikler kullanmaktadırlar. Müşterilerin bunları tespit etmesi zorlaşıyor ve yanıltılma riski artmaktadır.

                   

Dolandırıcılığa karşı kendinizi korumak için önemli uyarılar:

•Kredi veya kredi kartı ücreti ya da gümrük veya kargo ücreti için para göndermeyin.

                   

• Şahsen tanışmadığınız birine para göndermeyin.

                   

• Kendisini kamu görevlisi olarak tanıtıp, hattınızın teröristlerce kullanıldığını terör örgütlerine yardımda bulunduğunuzu söyleyen kişiler dolandırıcıdır. Size operasyon yaptıklarını söyleyecek ve bu operasyonda kullanmak için para ve altın isteyeceklerdir.

                   

• Savcı ya da Polis sizden operasyon için yardım istemez. Kamu görevlileri sizden hesap numarası, para veya altın istemez.

                   

• Para havalesi için birisi sizi baskı altına alıyorsa, bir şeyi acilen yapmanızı söylüyorsa veya dikkate almamanızı tavsiye ediyorsa şüpheyle yaklaşın.

                   

• Doğrulanmış bir açık adresi olmayan işletmelere şüpheyle yaklaşın.

                   

• Bir ürün veya hizmetin ödemesini, bir kişiye havale yaparak gerçekleştirmeyin.

                   

• Yapılan transfer işlemine ilişkin referans numarası, şifre, kişisel veri, bilgi, tutar, alıcı vb. bilgileri asla üçüncü kişilerle paylaşmayın.

                   

• Para transferi işlemlerinizle ilgili bilgileri her zaman gizli tutunuz. Birinin sizi dolandırmaya çalıştığını düşünüyorsanız emniyet yetkilileri ve Sender Çağrı Merkezi ile iletişime geçiniz.

                   

• Dolandırıcılar bazen insanları para transfer etmeye teşvik eder. Değişik amaçlarla kendisine para göndermenizi isteyen bir kişiye para transfer etmeyin.

                   

• “Gerçek olamayacak kadar iyi” tekliflere ve fiyatlara karşı şüpheyle yaklaşın.

• Sender tarafından sunulan hizmetleri kullanırken internet sayfalarının güvenli (https)bağlantısı olduğuna, SSL sertifikasının geçerli olmasına dikkat ediniz.

                   

Şüpheli bir durumla karşılaştığınızda lütfen 0 212 391 00 01 numaralı çağrı merkezimizi arayınız.

                   

Dolandırıcılar; Telefon, geleneksel posta, e-posta ve internet gibi her türlü yolu denerler.Güveninizi kazanırlar ve sizi tuzağa düşürdüklerinde sizden para isterler; ardından da parayı alıp kaçarlar. Sizi tuzağa çekmek için kullandıkları senaryolar sürekli değişir.

                   

Tuzağa düşmemek için gündelik hayatta kullanılan Dolandırıcılık & Sahtekarlık yöntemlerini aşağıda bilgilerinize sunarız:

                   

Telefon Dolandırıcılığı

                   

Dolandırıcı, telefonla sizi arayarak benzer şekilde inandırıcılığı sağlamak için arka fonda polis telsizi, yazıcı sesi ya da bankadan aradığına ilişkin sesleri taklit edebilmekte ve izlenimiverebilmektedir. Telefonda kendini polis, savcı veya bir kamu görevlisi olarak tanıtarak sizden para talep eden kişilere dikkat ediniz. Bir kamu görevlisi asla sizi telefonla arayarak para transferi yapmanızı ya da para göndermenizi istemez.

                   

İlişki/Flört Dolandırıcılığı

                   

İnsanların kişisel bilgilerini ya da paralarını elde etmek amacıyla ilişki kurma ya da sürdürme davranışıdır. Bu tür davranışlar, genellikle internet üzerinden gerçekleştirilir ve insanların duygularını kötüye kullanarak yapılır. Çevrimiçi flört dolandırıcılıkları veya aşk dolandırıcılığı olarak da bilinen çevrimiçi flört dolandırıcılıklarında, kişi bir çevrimiçi flört sitesi veya uygulaması aracılığıyla bağlantı kurduğuna veya eşleştiğine inanır ancak aslında konuştuğu kişisahte profil kullanan bir dolandırıcıdır. Dolandırıcı, zaman içinde karşısındaki kişinin güvenini kazanmak için onu manipüle eder veya kandırır. Böylece bir zaman sonra ondan para isteyebilecek veya çeşitli kişisel bilgiler elde ederek onun kimliğini çalabilecek aşamaya ulaşır. Bu tür sahtekârlar, insanların duygularını kullanarak onları aldatmaya çalışırlar ve bu nedenle oldukça tehlikelidirler.

                   

Acil Durum Dolandırıcılığı

                   

İnsanların duygusal olarak zayıf olduğu bir durumda kendilerini yardıma ihtiyaç duyduklarını iddia ederek onları dolandırma yöntemidir. Örneğin, birisi size bir akraba ya da arkadaşınızın hayatı tehlike altında olduğunu iddia ederek sizden para isteyebilir. Bu tür sahtekârlar, insanların duygularını kullanarak onları aldatmaya çalışırlar ve bu nedenle oldukçatehlikelidirler.

                   

İş Fırsatı Dolandırıcılığı

                   

İnsanları iş teklifleriyle kandırarak onların parasını ya da kişisel bilgilerini gasp etme yöntemidir. Örneğin, birisi size internetten para kazanabileceğiniz bir iş teklif ederken aslında

sizi dolandırmaya çalışabilir. Bu tür sahtekârlar, insanların iş bulma ve para kazanma isteğini kullanarak onları aldatmaya çalışırlar.

                   

Çekiliş veya Ödül Dolandırıcılığı

                   

Çekiliş veya ödül kazanma iddiası sahtekarlığı, insanları çekiliş ya da ödül kazandıklarını iddia ederek hedeflenen kişiyi dolandırma yöntemidir. Örneğin, birisi size çekilişte kazandığınızı iddia ederek sizden para ya da kişisel bilgiler isteyebilir ve bu bilgiler doğrultusunda kişi adı kullanılarak kredi, ya da kredi kartı elde etmek için kullanılan yöntemlerdir. Bu tür sahtekârlar, insanların çekiliş ya da ödül kazandığı bilgisiyle yapılan dolandırıcılık yöntemidir.

                   

Phishing / Yemleme Dolandırıcılığı

                   

E-posta, SMS ya da sosyal medya aracılığıyla güvenli kişi ya da kurumların bilgilerinikullanarak paylaşılan bağlantının tıklanmasını sağladıktan sonra sahte internet sitesine ve/veya arka planda bilgisayara indirilen program sayesinde bilişim cihazına yerleşme yöntemi ile bilgi toplama ya da ele geçirilen bilgilerle yapılan dolandırıcılık türüdür.

                   

Malware - Zararlı Yazılımlar

                   

Virüsler, kötü amaçlı yazılımlar ve bilgisayar virüsü, solucan(virüs), truva atı, fidye virüsü, casus yazılım, reklam destekli yazılım, vb. zararlı programları bilgisayar ya da cep telefonuna bulaştırma yoluyla kişisel ve finansal bilgileri ele geçirmeyi amaçlayan dolandırıcılık türüdür. Bilgisayar, mobil cihazlar ve bilişim cihazlarına zarar vermek, bilgi çalmak, vb. amaçlarla hazırlanmış kötü amaçlı yazılımlardır.

                   

Pharming (Site Trafiği Yönlendirme)

                   

Adres çubuğuna doğru internet adresi yazılmasına rağmen (örneğin; www.sendermoney.com), dolandırıcıların DNS (Alan Adı Sistemi) ayarlarını bozarak internet sayfasını sahte bir internet sayfasına yönlendirmesi yoluyla gerçekleştirilen dolandırıcılık türüdür. Bağlandığınızsayfalarda adres çubuğunda bulunan isimlerin doğru olup olmadığına ve anahtar/kilit işaretinin olmasına ve alışveriş siteleri ise SSL sertifikasının olup olmadığını kontrol etmenizde fayda olacaktır.

                   

Sender internet sitesinde yer alan iletişim telefonları ve adreslerinden yapılan bilgilendirmeleri dikkate alınız.

                   

Sender tarafından sunulan cihazlar, yazılımlar ya da mobil uygulamalar ile ödeme araçları ve hassas müşteri verisinin kaybedilmesi, çalınması, silinmesi ya da değiştirilmesinin gerekmesi gibi durumlarda hemen 0850 272 00 72 numaralı çağrı merkezimizle ya da info@sendermoney.com mail adresinden bizimle iletişime geçmelisiniz.

                   

Dolandırıcılık ve Sahtekarlık Türleri hakkında daha fazla bilgiye ihtiyaç duymanız halinde, 0850 272 00 72 numaralı çağrı merkezimizle iletişime geçebilir ve bizlere ulaşabilirsiniz.

                
            
        

    

11/09/2023

Sender Ödeme Hizmetleri A.Ş.